De hoofdstad van Gran Canaria telt 51.869 geregistreerde honden, waarvan er 2.060 agressieve verschijnselen vertonen.

Het Registro Canario de Identificación Animal (Zoocan) (Canarisch Register voor Identificatie van Dieren) telt in totaal 143.353 honden op het Eiland Gran Canaria, welke gekwalificeerd worden als zijnde potentieel gevaarlijk.

Het betreft hier honden waarvan het Koninklijk Besluit 287/2002 zich in het betreffende hoofdstuk beperkt tot 8 rassen. Genoemd worden: de Pitbull Terrier, de Staffordshire bull Terriër, de American Staffordshire Terriër, de Rottweiler, de Dogo Argentino, de Íla brasileiro, de Tosa Inu en de Akita Inu.

De regelgeving strekt zich in de beschouwing van gevaarlijke honden uit tot al die dieren met een gewicht van meer dan 20 kilo, dat wil zeggen, die met een sterke spiermassa, een brede nek, kort haar en een volumineuze kop.

Een jongeman poseert op maandag 17 mei 2010 tijdens een wandeling langs Bañaderos samen met zijn pitbull met de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen. Dit hondenras wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste.

De hoofdstad van Gran Canaria telt met 2.060 exemplaren in dit register het grootste aantal officieel geregistreerde, potentieel gevaarlijke honden, waarbij het volgens de gegevens van het Colegio Oficial de Veterinarios (Officiële College van Dierenartsen) van Las Palmas, in totaal om 51.869 honden gaat.

Andere steden die in deze lijst aan kop gaan, zijn Telde, met 835 van dit soort honden; San Bartolomé de Tirajana, met 448; Santa Lucía, met 308 en in het noorden van Gran Canaria o.a. Gáldar 377, Arucas 328 en Santa María de Guía 258.

Dierenartsen die hier naar gevraagd zijn, schatten, dat er in werkelijkheid veel meer honden zijn dan de officiële gegevens weergeven. “Men vermoedt, dat er steeds meer hondengevechten op het eiland plaatsvinden, een activiteit die illegaal en strafbaar is.

Soraya Déniz, dierenarts van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, merkt op, dat 20% van het karakter van een hond erfelijk is en, dat het overige percentage overeenkomt met de opvoeding die men een hond geeft.
 “Het is belangrijk, dat het dier gedurende de eerste maanden van zijn leven zijn plaats kent, om agressieve uitingen te voorkomen in situaties van een gillend kind of overvliegende vuurpijlen. Men moet een hond socialiseren. Een hond die wordt opgesloten in een appartement kan stress oplopen, zo zegt zij.