Op het laatste moment heeft de Gemeenteraad  van Las Palmas de Gran Canaria besloten, dat honden niet mogen worden uitgelaten op de Las Canteras-boulevard, dit mag wel op andere strand-boulevards en in voetgangersgebieden.

Honden mogen de strandboulevard van Las Canteras niet betreden. Dit is de enige beperking welke de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria handhaaft voor wat betreft het uitlaten van honden in de stad, na het goedkeuren op maandag 10 januari 2011 van een wijziging in de gemeenteverordening welke het mogelijk maakt, dat hondenbezitters hun troeteldieren kunnen uitlaten op strandboulevards, in parken en voetgangersgebieden, waar dit tot nu toe verboden was.

Julia Iannancuoni samen met haar troeteldier Tequila, op dinsdag 10-1-2011, op de boulevard van  Playa de Las Alcaravaneras.

“Las Canteras is een drukbezocht gebied waar het gehele jaar door veel mensen wandelen en het is een van de etalages van de stad naar buiten toe, daarom hebben we bepaald, dat het beter is geen toestemming te verlenen voor het uitlaten van honden bij dit strand,” zo rechtvaardigt de wethouder van Milieuhygiëne, Inmaculada Medina.

Een actieve mascotte op maandag 10 januari 2011 in de wijk Vegueta.

De wethouder verdedigde de open houding naar de honden gedurende een gespannen vergadering van de Raadscommissie voor Duurzame Ontwikkeling welke op maandag 10 januari 2011 heeft plaatsgevonden en waarin twee groeperingen van de oppositie (Partido Popular en Compromiso) de terugtrekking van het initiatief tot wijziging eisten.

Uiteindelijk heeft de socialistische meerderheid een wijziging van de twee gemeenteverordeningen weten te  bewerkstelligen en in een reglement staat men, met beperkingen, het uitlaten van honden toe op de meeste boulevards, pleinen en voetgangersgebieden.
Deze verordening wordt over iets meer dan een maand van kracht (in maart 2011), als de openbare afkondigingsperiode voor het publiek voorbij is en de aansluitende publicatie in het Boletín Oficial de la Provincia (de Provinciale Staatscourant) heeft plaatsgevonden.

Ook dit schatje doet ongebreideld zijn sanitaire best in de openbare ruimte van Las Palmas de Gran  Canaria.

Gedeeltelijk
Met deze beslissing komt het socialistische gemeentebestuur gedeeltelijk tegemoet aan de eisen van hondenbezitters die meer vrijheid verlangden, om met hun mascottes in gebieden te wandelen die tot nu toe verboden terrein waren, in het bijzonder de Las Canteras-boulevard.

Feit is, dat gemeentebestuur, bij wijze van proef,  gedurende enkele maanden het uitlaten van honden heeft toegestaan op het Cicer-gedeelte van de Las Canteras-boulevard. Medina gaf na afloop van de commissievergadering aan, dat men op het laatste moment besloten heeft, Las Canteras buiten de  opening te houden, vanwege het speciale toeristische karakter wat deze strandboulevard heeft.

Zij kan het uitlaten van haar ‘substituut kind’ in Las Palmas de Gran Canaria wel vergeten, tenminste hier, op de Las Canteras-boulevard.

Waar de honden vanaf maart 2011 wél mogen worden uitgelaten is in de (omheinde) gemeentelijke parken, wat toe nu toe voor hen verboden terrein was. Dit, onder de bedinging, dat het nadrukkelijk verboden is, dat de dieren grasgazons of beplanting betreden.
Om het uitlaten van honden mogelijk te maken, zal de Gemeente in deze parken enkele gebieden afbakenen van minimaal 100 m² waar de honden vrij mogen rondlopen zonder halsband.
In deze gebieden zal men afvalbakken plaatsen evenals automaten voor speciale zakjes, om de uitwerpselen van de honden in te doen.
Medina heeft tijdens de commissievergadering van maandag 10 januari 2011 uitgelegd, dat men in de parken honden toelaat  op basis van het aantal per district getelde mascottes (50.967 in de hele gemeente) en op sommige rapporten van de Policía Local over de locaties waar hondenbezitters frequent wandelen.

Zo staat men bijvoorbeeld het uitlaten van honden toe in voetgangersgebieden, zoals  de Calle Mayor de Triana en op de Avenida Marìtima. Dit uitlaten is beperkt tot enkele uren per dag en gebieden, die nog door de Gemeente zijn vast te stellen.